Nors botanikai pomidorą priskiria vaisiams, tačiau vartotojai jau seniai šį augalą vadina daržove ir prekybos centruose bei turguose noriai krauna į pirkinių krepšelius.
Per metus raudonskruosčių priskinama 60 mln. t. Tai 16 mln. t daugiau nei antro pagal populiarumą vaisiaus – banano. Trečioje vietoje obuoliai (36 mln. t), po to apelsinai (34 mln. t) ir arbūzai (22 mln. t).
Pomidorus auginti pradėjo actekai ir inkai. Pietų Amerikoje jie buvo žinomi 7000 m. pr. Kr. Naujųjų laikų užkariautojai į Europą šį vaisių atvežė 1556 m. Tais laikais prancūzai pomidorus vadino „meilės obuoliu“, o vokiečiai „rojaus obuoliu“. Įdomu ir tai, kad mokslininkai pomidorą vadina lycopersicon lycopersicum. Išvertus – vilko persikas. Žinoma apie 10.000 šio vaisiaus rūšių.
Pomidorai, savotiškas baklažano, bulvės ir raudonojo pipiro pusbrolis, vertingas maistas. Juose palyginus daug A ir C vitamino. Jie patrauklūs ir ieškantiems dietiškų patiekalų. Nors vaisius vidutiniškai sveria 148 gramus, tačiau jame tik 35 kalorijos. Mokslininkai nustatė, kad pomidoruose daug likopeno (ši medžiaga odelei ir suteikia raudoną spalvą) mažinčio prostatos vėžio riziką.
Likopenas tai vienas iš 600 vaisiuose ir daržovėse randamų karotinų. Jis atsakingas už raudoną augalų spalvą. Tuo pačiu tai stiprus antioksidantas, ginantis organizmą nuo laisvųjų radikalų.
Sunokusių pomidorų negalima laikyti šaldytuve. Taip prarandami vitaminai ir skoninės savybės.